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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Florestas.
Data corrente:  27/12/2023
Data da última atualização:  27/12/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  DUARTE, M. M.; AGUIAR, N. S. de; GABIRA, M. M.; TOMASI, J. de C.; VIEIRA, L. M.; HELM, C. V.; NOGUEIRA, A. C.; WENDLING, I.
Afiliação:  MANOELA MENDES DUARTE, FEDERAL UNIVERSITY OF PARANÁ; NATÁLIA SAUDADE DE AGUIAR, FEDERAL UNIVERSITY OF PARANÁ; MÔNICA MORENO GABIRA, FEDERAL UNIVERSITY OF PARANÁ; JÉSSICA DE CÁSSIA TOMASI, FEDERAL UNIVERSITY OF PARANÁ; LEANDRO MARCOLINO VIEIRA, FEDERAL UNIVERSITY OF PARANÁ; CRISTIANE VIEIRA HELM, CNPF; ANTONIO CARLOS NOGUEIRA, FEDERAL UNIVERSITY OF PARANÁ; IVAR WENDLING, CNPF.
Título:  Seasonality and genotype influence on Ilex paraguariensis cuttings rooting and bioactive compounds.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Plant Genetic Resources: Characterization and Utilization, v. 21, n. 2, p. 174-181, 2023.
DOI:  https://doi.org/10.1017/S147926212300059X
Idioma:  Português
Conteúdo:  Abstract Yerba mate (Ilex paraguariensis) leaves have many compounds with proven bioactive activity; so, interest and consumption of species’ products have increased globally. Here, we used 19 yerba mate genotypes from a provenance and progeny trial, yielding findings that could have significant implications for the species’ vegetative propagation and genotype selection, where we indicate some potential genotypes, contributing to yerba mate silviculture and breeding programmes. We evaluated season and genotype effects on rooting of cuttings, con- tents of bioactive compounds and the influence of these compounds on rhizogenic process. We prepared semi-woody cuttings in four seasons; after 100 days we evaluated rooting vari- ables. Methylxanthines (caffeine and theobromine) and monocaffeoylquinic acids contents were measured using high performance liquid chromatography, from aqueous extract of stock plant mature leaves. There was no correlation between rooting variables and evaluated compounds. Just eight genotypes presented above 70% of rooted cuttings in at least one sea- son. Rooting variables varied between these genotypes and seasons. Caffeine and 5-caffeoyl- quinic acid (CQA5) significantly contributed to separated genotypes and seasons. CQA5 showed highest levels in spring. Regarding to genotypes, EC22 showed low levels of caffeine in all seasons. The great variation in compounds among genotypes indicates the possibility of breeding for chemical characteristics and raw ... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Ácidos cafeoilquínicos; Caffeoylquinic acids; Methylxanthines; Metilxantinas.
Thesagro:  Cafeína; Clonagem; Ilex Paraguariensis; Mate; Reprodução.
Thesaurus Nal:  Breeding; Caffeine; Cloning (plants); genetics; Yerba mate.
Categoria do assunto:  K Ciência Florestal e Produtos de Origem Vegetal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Florestas (CNPF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPF58780 - 1UPCAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  02/12/2015
Data da última atualização:  02/02/2017
Tipo da produção científica:  Comunicado Técnico/Recomendações Técnicas
Autoria:  GALDEANO, M. C.; FELBERG, I.; OLIVEIRA, D. R. de; FREITAS, S. C. de; DELIZA, R.; CARVALHO, J. L. V. de; SOUZA, M. M. DE.
Afiliação:  MELICIA CINTIA GALDEANO, CTAA; ILANA FELBERG, CTAA; DAVID REGIS DE OLIVEIRA, CTAA; SIDINEA CORDEIRO DE FREITAS, CTAA; ROSIRES DELIZA, CTAA; JOSE LUIZ VIANA DE CARVALHO, CTAA; MARIANE MARIA DE SOUZA, UFRRJ.
Título:  Obtenção de extrato de soja com menor produção de resíduos industriais.
Ano de publicação:  2015
Fonte/Imprenta:  Rio de Janeiro: Embrapa Agroindústria de Alimentos, 2015.
Páginas:  4 p.
Série:  (Embrapa Agroindústria de Alimentos. Comunicado Técnico, 212).
ISSN:  0103-5231
Idioma:  Português
Conteúdo:  O extrato de soja elaborado na Embrapa Agroindústria de Alimentos é obtido por extração aquosa a quente dos grãos de soja e resulta em um produto de sabor bastante agradável. No entanto, este produto gera uma grande quantidade de efluentes o que dificulta sua industrialização. Neste trabalho avaliou-se a alteração no processo de forma a gerar menos efluente, sem perda na qualidade do produto final. O processo modificado mostrou rendimento similar ao processo tradicional e redução do volume de okara. Foi possível obter uma redução de 95% no volume final de efluentes gerados. Apesar de algumas diferenças, foi possível obter um extrato de soja com características muito próximas às do obtido pelo processamento tradicionalmente realizado na Unidade, mas com substancial redução na geração de efluentes, o que é o primeiro passo para a implantação da tecnologia em escala comercial.
Palavras-Chave:  Efluentes; Sensorial; Valor nutricional.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/134544/1/CT-212.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CTAA13064 - 1UMTFL - DDCTE 0212
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